Hieronder vind je nader informatie over de herregistratieregels van het RGS (als medisch specialist of als profielarts) en van de wet BIG (als basisarts). Daarnaast hebben we een aantal praktische tips verzameld uit onze persoonlijke ervaringen. Als eerste willen wij de tip geven dat het soms prettig kan zijn om te sparren met iemand met soortgelijke ervaringen. Wees welkom om contact op te nemen via het contactformulier op onze website of via de mail herregistratieartsenbijziekte@gmail.com
Zoek steun
In onze ervaring zijn artsen een hoog gemotiveerde groep voor wie het werken als dokter erg belangrijk is. In een kwetsbare periode komt er veel op je af in een complex speelveld:
- De positie van zelf patiënt zijn. Veelal is er een cultuur in de zorg waarin het moeilijk is om grenzen aan te geven.
- Re-integratie: ons advies is om al in een vroeg stadium contact op te nemen met een bedrijfsarts. Ook als je niet in loondienst bent, maar als zzp’er werkt of in een maatschap, kun je als zelfstandige een bedrijfsarts inschakelen die je helpt met het vormgeven van je re-integratie of het uitzoeken wat wel of niet nog kan, of hoe iets op een ander manier kan.
- Inkomen, het een groot verschil is of je als zelfstandige werkt (met een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering) of in loondienst bent (en te maken krijgt met het UWV). De LAD behartigt de belangen van artsen in loondienst. Bekijk wat je arbeidsongeschikheidsverzekering inhoudt, hoe ben je verzekerd? Welke voorwaarden worden er gesteld? Wat wordt er van je verwacht? Waar kun je terecht wanneer er sprake is van een geschil? Met vragen kun je terecht bij je verzekeringsagent of beroepsvereniging.
- Herregistratie als basisarts, profielarts en/of medisch specialist (zie onder).
Artsen met verslavingsproblematiek kunnen terecht bij de afdeling ABS-artsen van de KNMG of de website dokters in de knel.
Disclaimer
Dit document is tot stand gekomen op basis van persoonlijke ervaring. Hoewel er uiterste zorg is besteed aan de correctheid, volledigheid en actualiteit ervan, kunnen er geen rechten worden ontleed aan de informatie die u hierin aantreft. De HABZ aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade ten gevolge van het gebruik van dit document of onze website.
Herregistratie als medisch specialist of profielarts (RGS)
De herregistratie eisen als medisch specialist of profielarts vind je hier: https://www.knmg.nl/opleiding-herregistratie-carriere/herregistratie/herregistratie-eisen-1.htm Tips bij herregistratie bij uitval door ziekte:
- Overleg tijdig met het RGS
- Bedenk vooraf dat de RGS een uitvoerend orgaan van de wet is. De taak van de mensen die er werken is handhaving van de regelgeving. Het zijn geen collega hulpverleners. Zelf bel je met een dilemma met regelgeving vanuit een situatie waarin je ook al worstelt met beperkingen en ziekte. Deze perspectieven passen niet goed bij elkaar, waardoor het gesprek met RGS voor veel zieke collega’s rauw op hun dak komt.
- Je hoeft niet bang te zijn dat overleg met RGS bij ziekte je herregistratie kan beïnvloeden. Ze kijken op het moment van herregistratie naar de ingediende vereisten. Ze denken over de mogelijkheden binnen de wet met je mee als je daar gericht naar vraagt. Soms zijn die er qua herregistratie binnen de huidige regelgeving niet. Hoe oneerlijk dat ook voelt.
- Als je aan alle registratie-eisen voldoet, maar langere tijd bent uitgevallen door ziekte, probeer indien mogelijk nog een laatste (halve) dag te werken vlak voordat je herregistratie ingaat, je volgende periode geldt vanaf je laatst gewerkte dag als arts.
- Er zijn enkele uitzonderingen op de regels bijvoorbeeld in geval van zwangerschap, gelijkgestelde werkzaamheden en/of werken met speciale doelgroepen? Lees verder op de site van het RGS https://www.knmg.nl/opleiding-herregistratie-carriere/herregistratie/veelgestelde-vragen.htm
- Voor huisartsen: ANW diensten op de huisartsenpost, tellen ook mee wanneer je die samen met een aios doet, of als jij thuis bent en de aios is als voorwacht op de post.
- Kom je in aanmerking voor een ISP (individueel scholingsprogramma)? Met het volgen van een ISP toont u als herintreder aan dat u wederom beschikt over de kennis en kunde om zelfstandig binnen uw specialisme te kunnen en mogen werken. Voorwaarde hierbij is dat u beschikt over een registratie als arts in het BIG-register (zie onder). Binnen een aantal jaren nadat je huisarts/specialistenregistratie verlopen is kun alsnog een ISP doen en herintreden. Hoe langer alles verlopen is hoe langer het ISP duurt.
- In de periode tussen 1 maart 2020 en 1 maart 2025 hanteert de RGS een tegemoetkoming in een of meer van de herregistratie-eisen. Lees verder op de site: https://www.knmg.nl/opleiding-herregistratie-carriere/herregistratie/veelgestelde-vragen.htm
Voldoe of ga je niet voldoen aan de vereisten voor herregistratie? Misschien zijn onderstaande opties mogelijk:
- Het vervroegd aanvragen van je registratie
- Het hernieuwen van uw registratie voor beperkte duur
- Het starten van een individueel scholingsprogramma, je kunt hier ook mee starten tijdens uw lopende registratie.
- Het laten verlopen van de BIG registratie en indien het weer mogelijk is de BIG registratie weer ophalen door het doorlopen van de toetsing volgens het periodiek registratie certificaat (PRC)
- Mogelijk kom je wel in aanmerking voor herregistratie als basisarts voor de wet BIG
Mogelijk kom je wel in aanmerking voor herregistratie op basis van gelijkgestelde werkzaamheden. Als je uitsluitend op grond van gelijkgestelde werkzaamheden geregistreerd bent, mag je niet (meer) zelfstandig je specialisme uitoefenen in de individuele gezondheidszorg. Wel mag je je specialistentitel voeren en indien je bekwaam bent werkzaamheden in de patiëntenzorg onder supervisie verrichten. Zo kun je op termijn weer in aanmerking komen voor reguliere herregistatie of een ISP. De werkzaamheden in de volgende bestuurlijke en wetenschappelijke functies kunnen als gelijkgesteld worden beschouwd:
- wetenschappelijk onderzoeker op een relevant gebied van de geneeskunde
- staflid bij een universitaire afdeling of instituut op het gebied van uw specialisme
- directeur, beleids- of stafmedewerker bij een organisatie of instelling die betrokken is bij uw specialisme
- managementfunctionaris op het terrein van de specialistische geneeskunde
- inspecteur voor de gezondheidszorg
Herregistratie als basisarts (BIG)
De herregistratie-eisen voor de wet BIG vind je hier:
https://www.knmg.nl/opleiding-herregistratie-carriere/herregistratie/big-register.htm
Herregistratie in het BIG-register is sinds 2018 verplicht voor basis- en profielartsen. Herregistratie in het bigregister kan op basis van werkervaring, of op basis van scholing.
Herregistratie is mogelijk op grond van relevante werkervaring of op basis scholing. Voor BIG-herregistratie moet je tenminste 2080 uur werkervaring hebben. De werkzaamheden moeten op het gebied van de ‘individuele gezondheidszorg’ liggen op het deskundigheidsgebied van de arts. Welke werkervaring mag meetellen is uitgewerkt in het zogenoemde beoordelingskader voor artsen. Anders dan bij de herregistratie als specialist, mag je in beperkte mate uren meetellen voor bedrijfsvoering, vakantie, ziekte, zwangerschapsverlof en scholing. Voor waarnemingsdiensten telt niet het aantal contacturen maar het aantal uren dat je beschikbaar was. Het behouden van je BIG registratie is belangrijk om in aanmerking te komen voor een ISP of mogelijk re-integratie in een ander medisch beroep.
Tip: voor je herregistratie BIG wanneer je achterwacht bent, tellen niet de gewerkte uren mee maar alle uren dat je achterwacht bent
Verkorte herregistratie
Op het moment dat je voorziet dat je niet in aanmerking komt voor herregistratie als medisch specialist, kun je overwegen wat een goed moment zou zijn om je herregistratie BIG aan te vragen. Mogelijk komt het beter uit om die al op een eerdere moment (dan dat je herregistratie als medisch specialist verloopt) aan te vragen. Uitleg: Op de dag dat je je vervroegde herregistratie BIG aanvraagt, mag je tot 5 jaar terug je uren indienen. Soms is dat handig stel dat je registratie als huisarts/medisch specialist in maart 2026 verloopt en je voorziet dat je niet aan de herregistratie eisen kunt voldoen. Als je wacht met het aanvragen van de herregistratie BIG tot maart 2026, kijk je terug naar de gewerkte uren vanaf maart 2021. Stel dat je herregistratie BIG vervroegd aanvraagd in maart 2024, kijk je terug naar de uren tot en met maart 2019. Naast de gewerkte uren patiëntencontact mag je een percentage uren voor ziekte / verlof/ vakantie/ bedrijfsvoering en scholing meerekenen voor de totaal te behalen 2028 uren. Een toelichting vind je op deze website https://www.bigregister.nl/herregistratie/documenten/publicaties/2017/03/03/toelichting-rekenhulp
Re-integratie
Tip: denk erover na dat je zelf een bedrijfsarts kan inschakelen
Doctor Connect - recruitment, interim, re-integratie
‘Doctor Connect heeft de kennis, expertise en het netwerk om iedere arts de optimale carrière te bieden. Binnen de functie, bij de werkgever, maar eventueel ook daarbuiten. Want er is meer mogelijk dan menigeen denkt’. Lees verder op hun website. https://doctorconnect.nl/artsen-2/re-integratie-outplacement/
Hulp bij keuze specialisme Overweeg je een start in een andere specialisatie? Met Startalsarts.nl vind je beter je weg als arts. Vooral bij het maken van een keuze voor je carrière. Waar kun je werken? Welke specialismen zijn er? Hoe maak je een keuze? En wat is de juiste route? https://www.startalsarts.nl In Nederland werken ongelofelijk veel verschillende artsen. Er zijn meer dan 40 specialistische vervolgopleidingen en er worden verschillende termen gebruikt voor bepaalde type dokters. En dan hebben we het nog niet eens over alle subspecialisaties gehad. Kijk op de website voor alle smaken arts van A tot Z.
Nationale Zorgreserve Artsenpakket
https://wij.nationalezorgreserve.nl/activiteitenpakketten/default.aspx#artsenpakket
Inzet via het Artsenpakket kadert de activiteiten van voormalige huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde (SO), artsen verstandelijke gehandicaptenzorg (AVG) en ziekenhuisspecialisten.
Naar aanleiding van een aantal hulpvragen van zorgorganisaties die meer specialistische inzet behoefden, én een suggestie van een zorgreservist met een achtergrond als huisarts, heeft het programmateam medio 2022 het artsenpakket ontwikkeld. Dat is gedaan in samenwerking met een groep huisartsen, andere specialisten, ziekenhuis St Jansdal en Verenso (Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde).
Lees- en luistertips
Uit het Medisch contact enkele artikelen in het thema: Komt een dokter bij de dokter. Gaan artsen anders om met patiënten die ook arts zijn?
- https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/artikel/zieke-arts-in-spagaat-tussen-twee-rollen
- https://www.medischcontact.nl/nieuws/federatienieuws/federatiebericht/komt-een-dokter-bij-de-dokter.htm
- https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/artikel/een-arts-is-een-aparte-patient
- https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/artikel/ziek-door-werk-artsen-komen-er-niet-snel-mee
- https://www.medischcontact.nl/actueel/cartoons/cartoon/tweezijdige-schaamte-wanneer-een-arts-een-dokter-bezoekt
- https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/nieuwsartikel/schaamte-vormt-barriere-bij-arts-die-als-patient-bij-dokter-komt
- podcast Kopcast met Casper van Koppenhagen https://podcast.medfeed.nl/kopcast-2#:~:text=KopCast%20%7C%20Casper%20van%20Koppenhagen,gevolgd%20door%20een%20serie%20interviews